AMBASSADEURSNETWERK

Een ambassadeursnetwerk bestaat uit sleutelfiguren in een bepaald deel van de samenleving, die mensen werven en enthousiasmeren voor een plan of idee.

 

Hoe werkt het?

De samenstelling van een ambassadeursnetwerk kan naar eigen inzicht bepaald worden. Een ambassadeursnetwerk kan bestaan uit actieve buurtbewoners, maar ook uit gezaghebbende mensen in de politiek of het bedrijfsleven. Ambassadeurs worden ingezet om hun achterban te stimuleren om een idee of een plan verder uit te werken en er steun voor te verwerven.

 

Resultaat

Een ambassadeursnetwerk is een effectief middel om moeilijk bereikbare groepen te bereiken. Daarnaast is een ambassadeursnetwerk geschikt om de aandacht voor een bepaald plan of idee te vergroten.

 

In de praktijk

In de gemeente Amsterdam is met betrekking tot de Wmo gekozen voor informele participatie met behulp van ambassadeurs. De ambassadeurs vormen de schakel tussen de gemeente en een moeilijk bereikbare groep burgers (doelgroep). De ambassadeurs moeten enerzijds informatie over de Wmo brengen naar de doelgroep en anderzijds informatie halen door de behoeften en wensen van de doelgroep terug te koppelen aan de gemeente.

Gerelateerde methoden


AMBASSADEURSNETWERK

Kenmerken van deze methode


  • Adviseren
  • Agendavorming
  • Draagvlak voor beleid vergroten
  • Sociale cohesie versterken
  • Idee├źn of informatie genereren