METAPLAN

Metaplan is een methode om snel ideeën te verzamelen, te delen en te prioriteren.

 

Hoe werkt het?

Tijdens een brainstormsessie met de Metaplan-methode krijgen alle deelnemers een stapel post-its (kleefnotities) en een vraag waarop de gemeente een antwoord zoekt.

 

De deelnemers worden uitgenodigd om op de post-its twee of drie ideeën te formuleren. Deze worden verzameld en op een flap-over geplakt. Het verdient aanbeveling om meerdere flap-overs in de ruimte te plaatsen, zodat de ideeën gegroepeerd kunnen worden in bepaalde categorieën. Voorbeelden van categorieën zijn bijvoorbeeld ‘randvoorwaarden’, ‘uitgangspunten’, ‘begrenzingen’, ‘criteria’, ‘onzekerheden’ en ‘potentiële beslissingen’.

 

De volgende stap van Metaplan is dat iedere deelnemer een aantal rode en groene stickers bij respectievelijk de beste en slechtste ideeën mag plakken. Op deze manier ontstaat een mooi overzicht van de meningen, oplossingen en ideeën. Het biedt de structuur om de discussie aan op te hangen. De moderator bewaakt het proces en grijpt in als de voortgang dreigt te stokken.

 

Resultaat

Metaplan zorgt ervoor dat burgers gestimuleerd worden om actief bij te dragen aan een discussie door vernieuwend te denken. De visualisatie van de discussie (in de vorm van de flap-overs met post-its en stickers) biedt een structuur voor de discussie en maakt knelpunten zichtbaar.

 

In de praktijk

Bij de ontwikkeling van de dorpstoekomstvisie van Klijndijk in de gemeente Borger-Odoorn (p. 7) werd gebruikt gemaakt van Metaplan. Per thema werden de aanwezige inwoners uitgenodigd om post-its op een flap-over te plakken. De ene helft van het bord bevatte de knelpunten en de andere helft ging over de wensen voor de toekomst.  

 

Lees meer over Metaplan.

Gerelateerde methoden


CREATIEVE CONCURRENTIE

GIBSON-METHODE

Kenmerken van deze methode


  • Adviseren
  • Agendavorming
  • Ideeën of informatie genereren